18.07.17

Екс-очільник АМПУ після порушення справи про розтрату 3 мільйонів оформив на тестя нерухомості на 7 мільйонів


Андрій Амелін, який керував ДП «Адміністрація морських портів України» з квітня 2014 по січень 2017 року, продав тестеві Олегу Курсону низку нерухомого майна за 7,31 млн грн. У тому числі землю під розкішним маєтком у смт. Таїрове на Одещині. Про це свідчить витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Загалом у 2016 році Амелін та його дружина Катерина продали рухомого та нерухомого майна на 7,53 млн грн.:
  • квартиру на 149 кв м,
  • два машиномісця
  • 1/2 частки нежитлових приміщень площею 312 кв м в Одесі,
  • 0,25 га землі на вулиці Бризовій в смт. Таїрове, де розташований маєток, інформація щодо права власності на який у реєстрі нерухомості відсутня.
Всі договори купівлі-продажу нерухомості укладені 2-3 серпня 2016 року. За кілька днів до цього, 29 липня, Андрію Амеліну повідомили про підозру щодо розтрати понад 3 млн грн ДП «АМПУ» на закупівлі палива, а 1 серпня справу зареєстрували в суді. Амеліна затримали, однак він вийшов на свободу під заставу 1,4 млн грн.

Нині справа Амеліна ще не потрапила до суду. У квітні 2017 року суддя Приморського райсуду Одеси Сергій Кічмаренко ухвалив повернути прокурору ГПУ обвинувальний акт для усунення виявлених у ньому недоліків. 27 червня апеляція підтвердила це рішення.

7,31 млн. грн. Амеліну та його дружині заплатив тесть Олег Курсон. Чоловік зареєстрований як ФОП із квітня 2014 року. Згідно з даними Єдиного реєстру юросіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, основним видом діяльності Курсона є надання в оренду й експлуатацію власної чи орендованої нерухомості. Втім, зазначений у картці контактний номер 0503107732 не є часто згадуваним в мережі. У 2012 на початку 2013 за цим номером Курсон здавав в оренду лише одну квартиру на вулиці Січових стрільців, 84 у Шевченківському районі Києва. У цій квартирі раніше була прописана його донька Катерина Амеліна.

Два об’єкти рухомого майна за 226 тис. грн Андрій Амелін продав менеджеру ТОВ «Продовольча компанія АМ» Андріану Тодорчуку. Йдеться, ймовірно, про автомобілі Mercedes-benz S 320 1998 р.в. та Mercedes-benz S 550 2008 р.в., право власності на які Тодорчук зареєстрував у серпні та листопаді 2016 року. «Продовольча компанія АМ» належить братові Андрія Амеліна – Володимиру.

Згідно з е-декларацією Амеліна за 2016 рік, разом з сім’єю він безкоштовно проживає в одеському маєтку на 529 квадратів старшого брата Володимира Амеліна. На дружину Катерину Амеліну зареєстрована київська нерухомість – садовий будинок на 159 кв м з ділянкою площею 0,05 га, квартира на 45 кв м та два гаражі загальною площею 40 кв м.
Сам Амелін володіє частками успадкованих земельних ділянок загальною площею 0,13 га та дачі в Протопопівці на Одещині площею 310 кв м. Співвласниками цього майна виступають брати Олексій та Володимир, а також матір Галина Амеліна.

За підсумком 2016 року Амелін отримав 404 тис. грн заробітної плати, 67 тис. грн доходу від надання в оренду майна. Понад 244 тис. грн набігло у вигляді процентів. Дружина Катерина задекларувала 27,6 тис. грн зарплатні, будучи керівником ТОВ «Компанія Пріс» Володимира Амеліна (2,3 тис. грн/міс). На двох з дружиною екс-очільник АМПУ задекларував 7,9 млн грн готівки.


Фірми, пов’язані з портовиком Амеліним, фігурують у кримінальних провадженнях по цукру та експорту деревини


Фірми, пов’язані з екс-очільником ДП «Адміністрація морських портів України» Андрієм Амеліним, фігурують у двох кримінальних провадженнях. Про це «Нашим грошам» стало відомо із Єдиного реєстру судових рішень.

Так, 27 червня Приморський районний суд Одеси дозволив позапланову виїзну перевірку фінансово-господарської діяльності товариств з обмеженою відповідальністю «Гут» (зараз називається ТОВ «Дакарс-сервіс)» та «Гуттрейд». Перша фірма раніше належала екс-очільнику ДП «Адміністрація морських портів» Андрію Амеліну та його брату Володимиру, а друга й досі записана на їхнього третього брата Олексія Амеліна.

Слідство встановило, що із січня по травень 2016 «Гут» приховувала об’єми реалізованої продукції і так ухилилася від сплати податку на 1,97 млн. грн. Правоохоронці кажуть, що «Гут» продавав цукор на підконтрольні ФОПи, які в подальшому збували товар на ринках в Одесі та південному регіоні України, а в бухгалтерському та податковому обліку фірм декларували реалізацію на юридичні підприємства з ознаками фіктивності. Встановлено, що «Гут» відвантажує частину цукру на реальний сектор економіки за готівку, що також не відображається в податковій звітності.

Також правоохоронці зауважують, що при досліджені ланцюга постачання ТОВ «Гут» по податкових накладних у 2016 році підприємства-покупці купують товар, відмінний від того, що був в подальшому реалізований на адресу контрагентів-покупців, що ставить під сумнів реальність господарських операцій.

Ще в одну кримінальну історію потрапила ТОВ «Продовольча компанія АМ», співвласником якої є Володимир Амелін. Фірма начебто організувала спільно з високопосадовцями лісгоспів та морських портів незаконну схему з вивезення за межі митної території України необроблених лісоматеріалів. Це встановило управління захисту економіки в Одеській області.

За словами правоохоронців, румунська фірма «T.T.D. Timber SRL» закупила у десятка українських лісгоспів 109 контейнерів соснових колод (пиловник необкорований з хвойних порід дерев) і на 100% їх оплатила.

У вересні 2016 одеська митниця отримала листа від управління СБУ в Одеській області щодо контролю експорту лісоматеріалів. СБУшники просили інформувати їх, якщо на митниці оформлюватимуть лісоматеріали. Після цього митники за участі представників Нацполіції й СБУ провели комісійні огляди товару та виявили, що маркування колод щодо виробника вантажу не відповідає зазначеному у митній декларації. Також правоохоронці встановили, що суб’єкти господарювання намагалися здійснити експорт лісоматеріалів за документами, до яких внесено недостовірні відомості щодо походження товару і їх кількісних та якісних характеристик.

Соснові колоди досі знаходяться в контейнерному терміналі ТОВ «Бруклін-Київ», яке через британську компанію «Юрол ю-кей лимитед» належить одеському бізнесмену Юрію Губанкову.

Андрій Амелін керував ДП «Адміністрація морських портів України» з квітня 2014 по січень 2017 року. 29 липня чиновнику повідомили про підозру щодо розтрати понад 3 млн грн ДП «АМПУ» на закупівлі палива.

До призначення в АМПУ Амелін очолював ТОВ «Миколаївський цукровий завод» (нині його діяльність припинено), чиїми засновниками були івано-франківець Олег Шастко і киянка Ірина Іванчук – дружина нардепа від «Народного фронту» Андрія Іванчука, який є одним з найвпливовіших друзів екс-прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ) входить до сфери управління Міністерства інфраструктури України, розвиває акваторії портів та об’єктів портової інфраструктури.

Попередником Андрія Амеліна в ДП був екс-депутат Одеської міськради від Партії регіонів Юрій Васьков, наступником – Райвіс Вецкаганс.

Правління Амеліна відзначилось ростом тарифів на днопоглиблення у порівнянні з часами Януковича.

Популярні публікації